Man uit Nijkerk krijgt 8 jaar en moet 730.000 euro betalen voor drugslabs na kraken PGP chats

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 39-jarige man uit Nijkerk veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor de productie van drugs.

De man maakte zich samen met anderen schuldig aan voorbereidingshandelingen en de productie van BMK en amfetamine in drugslabs in Nederland en België. Bij het drugslab in België maakte hij ook deel uit van een criminele organisatie.

De man en andere betrokkenen maakten bij alle activiteiten gebruik van versleutelde accounts via Sky-ECC of Anom om buiten het zicht van de politie te blijven. De accounts werden alleen gebruikt voor het organiseren en plegen van delicten met als doel snel en vooral veel geld te verdienen in het criminele circuit.

De man kwam in beeld door Sky-ECC en Anom chatberichten waaraan hij kon worden gelinkt. Zijn advocaat verzocht het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging te verklaren, omdat de man geen eerlijk proces zou hebben. Dit heeft de rechtbank verworpen. De rechtbank concludeert dat er geen sprake is van schending van de artikelen 6 en 8 van het EVRM.

De rechtbank vindt bewezen dat de man gebruik maakte van Sky-ECC en Anom accounts. Met behulp van deze accounts communiceerde hij met zogenoemde tegenaccounts. In de chats spraken ze over het zoeken van geschikte locaties voor het bouwen van een synthetisch drugs lab. Als een geschikte locatie was gevonden, regelde de man werkers en vervoer voor deze werkers naar het drugslab. Ook hield hij zich bezig met het regelen van materialen om het drugslab op te bouwen. Verder deed hij bestellingen voor grondstoffen om drugs te produceren en liet hij alles naar de drugslabs vervoeren. De man onderhield van afstand nauw contact met de werkers. Hij had niet alleen een faciliterende, maar ook een leidende/sturende rol.

De man kon op basis van onder meer de chatgesprekken worden gelinkt aan een synthetisch drugslab dat in april 2021 in Nederland werd opgerold en een lab in België. Het Belgische drugslab werd in september 2020 opgerold.

De officier van justitie eiste 8 jaar gevangenisstraf. De rechtbank vindt dat passend en geboden en legt deze straf op. De man moet daarnaast geld dat hij met het drugslab in België had verdiend terugbetalen aan de Staat. De rechtbank heeft dat bedrag berekend op ruim 730.000 euro.

De rechtbank oordeelt dat de man een grote rol heeft gespeeld in de productie van drugs en dat hij daarmee een gevaar vormt voor de samenleving. De rechtbank acht het belangrijk dat de man een lange gevangenisstraf krijgt om hem te ontmoedigen opnieuw in de fout te gaan. De rechtbank vindt het ook belangrijk dat de man het geld dat hij met de drugshandel heeft verdiend terugbetaalt aan de Staat.