ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Nederland door FBI getipt over communicatie Ridouan Taghi met buitenwereld via cipier’

De FBI blijkt de Nederlandse autoriteiten te hebben getipt over het feit dat Ridouan Taghi kon communiceren met de buitenwereld vanuit de gevangenis. Dit was nog voor hij zijn neef en advocaat, Youssef T., op bezoek kreeg.

Dat schrijft NRC. Volgens de FBI zou Taghi ‘regelmatig middelen ter beschikking gesteld hebben gekregen waarmee hij ongecontroleerd fysiek en/of elektronisch kon communiceren met derden’. Dit kon volgens de Amerikaanse opsporingsdienst gebeuren dankzij ‘één of meerdere gecompromitteerde gevangenisbewaarders’.

De Nederlandse autoriteiten werden in december 2020 gewaarschuwd dat Taghi kon communiceren met de buitenwereld. Uit gekraakte Sky ECC pgp-chats zou volgens justitie blijken dat dit ook daadwerkelijk had plaatsgevonden. Via Taghi’s zoon zou er contact zijn geweest met de Camorra maffiabaas Raffaele Imperiale inzake drugsdeals. Imperiale zelf werd in augustus vorig jaar gepakt in Dubai.

Na onderzoek kon het Openbaar Ministerie (OM) geen hard bewijs vinden voor de communicatie die Taghi met de buitenwereld zou hebben. Tot in afgelopen oktober bij een actie Youssef T., de advocaat en neef van Taghi, werd aangehouden in de EBI. Het OM ziet hem als soort boodschapper van de vermeende topcrimineel. De communicatie zou zijn gegaan over onder meer een gewelddadige ontsnapping. De zaak tegen T. is nog in volle gang.

Taghi zelf hoorde recent een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen in verband met het opdracht geven tot verschillende liquidaties en pogingen daartoe. Daarnaast wordt hij ook in verband gebracht met de moord op Peter R. de Vries. Volgens ‘getuige 5089’ zou er een link zijn met Ridouan Taghi en zijn organisatie. Het onderzoek naar de dood van de misdaadjournalist is heropend. Tegen de uitvoerders, Delano G. en Kamil E., is levenslang geëist door het OM. In het onderzoek naar de opdrachtgevers en personen die de uitvoerders aanstuurden, zijn recent aanhoudingen verricht.