© Pexels

Nederlanders gezocht na opblazen geldautomaten bij plofkraken net over Duitse grens

De Duitse politie is op zoek naar Nederlanders in verband met meerdere plofkraken op geldautomaten.

In de vroege ochtend van 3 mei hebben onbekenden volgens de Duitse politie op twee verschillende locaties net over de grens met Nederland plofkraken gepleegd op bankgebouwen. In Gronau, vlakbij Enschede, werd rond 02.45 uur met twee explosies de gevel uit een bankgebouw geblazen, waarbij glas en geveldelen tot op tientallen meters verderop belandden. Een uur later werden in de binnenstad van Mönchengladbach, niet ver van Roermond, twee geldautomaten in een bankgebouw tot ontploffing gebracht.

Bij beide plofkraken raakte niemand gewond, maar de schade is groot. Volgens de Duitse politie gaat het in beide gevallen om drie of misschien vier verdachten, die er na de plofkraken vandoor gingen in een donkere auto met vermoedelijk een Nederlands kenteken. Het is nog niet duidelijk of deze verdachten dezelfde zijn als bij de andere recente plofkraken op bankgebouwen in Duitsland. De politie wil geen uitspraken doen over eventuele buitgemaakte geldbedragen.

De afgelopen maanden zijn er meerdere Nederlanders opgepakt in verband met plofkraken op bankgebouwen in Duitsland. Zo werden een maand geleden acht Nederlanders opgepakt na een plofkraak op een geldautomaat in een supermarkt in Oldenburg. In februari werden ook al drie Nederlanders opgepakt na een plofkraak op een bankgebouw in Melle.