NFI methode uitlezen PGP-telefoon Mocro Maffia is bekend

In de onderwereld is flink wat rumoer omtrent de gekraakte en/of uitgelezen PGP-telefoons van verdachten in strafzaken. Hoe de telefoons gekraakt en/of uitgelezen worden is voor velen een raadsel. Het gerechtshof heeft in een liquidatiezaak van de Mocro Maffia bepaald dat de methode niet openbaar gemaakt hoeft te worden.

Dat meldt misdaadnieuws op basis van informatie wat achter gesloten deuren besproken is in de Benaouf zaak en op basis van documenten van het NFI. Misdaadnieuws was de eerste met de informatie dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een methode ontwikkelt zou hebben om de zogenaamde veilige onkraakbare smartphone van de onderwereld uit te lezen. Dit blijkt nu het geval in meerdere strafzaken.

In de zaak tegen Benaouf A. is de Blackberry smartphone van de doodgeschoten Amsterdammer Souhail Laachir uitgelezen door experts van het NFI. Uit de uitgelezen mailverkeer zou nieuw bewijs zijn tegen Benaouf A. omtrent de liquidatie van Najib Bouhbouh in Antwerpen.

Misdaadnieuws meldt dat de NFI expert onder ede heeft verklaart dat er geen onrechtmatige methoden, zoals hacken, zijn toegepast. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft de toetsaanslagen van de onderzochte Blackberry’s kunnen achterhalen en zodoende de telefoon uit kunnen lezen.

Zie misdaadnieuws voor meer achtergrond informatie en nieuws omtrent de gekraakte smartphone van de onderwereld.