Eén van de zwaarbewapende overvallers bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam.

OM blijft bij verhaal dat bij wildwest overval waardetransport Amsterdam op politie is geschoten

Het Openbaar Ministerie (OM) blijft bij het verhaal dat de daders van de overval op een waardetransport hebben geschoten op de politie.

Eerder werd bekend dat er uit het forensisch onderzoek niet is gebleken dat er door de overvallers is geschoten. Meerdere beschoten woningen in Broek en Waterland bleken geraakt te zijn door kogels uit wapens van de politie. Ook kogelinslagen in politieauto’s bleken veroorzaakt te zijn door politiewapens. Het OM heeft vandaag tijdens de zitting gemeld de verklaringen van de agenten die zeggen beschoten te zijn, nog steeds te geloven ook al ontbreekt hier bewijs voor. Er gaat nu verder onderzoek ingesteld worden naar het feit of de daders daadwerkelijk gericht hebben geschoten op de politie. De verdachten hebben altijd ontkend en aangegeven dat dit niet het geval was.

De zwaarbewapende overvallers sloegen toe bij een bedrijf in Amsterdam-Noord waar net op dat moment een waardetransport edelmetalen kwam ophalen of wegbrengen. Met hun buit sloegen de criminelen op de vlucht in meerdere voertuigen waaronder een Porsche Cayenne. In Broek in Waterland probeerden de daders na de overval, op 19 mei bij het bedrijf Schöne Edelmetaal, via een weiland te ontkomen. Agenten hebben uiteindelijk één van de overvallers in het weiland doodgeschoten en meerdere aanhoudingen verricht. Later die dag werd op de A16 bij Rotterdam nog een verdachte gepakt. De politie zegt de volledige buit terug te hebben gevonden maar wel nog op zoek te zijn naar drie verdachten.

Na verder onderzoek heeft de politie recent bij een gezamenlijke actie met de Franse en Belgische autoriteiten twee nieuwe verdachten aangehouden. Het gaat om een man en vrouw. De 20-jarige vrouwelijke verdachte komt uit het Belgische Ganshoren. De tweede verdachte is een 44-jarige man uit Parijs. De vrouw werd in haar woning aangehouden en de Fransman was onderweg toen hij werd opgepakt door een arrestatieteam. Na de aanhoudingen zijn woningen en een winkelpand in Parijs doorzocht. De politie heeft beslag gelegd op auto’s en gegevensdragers. Of deze twee personen ook één van de drie verdachten zijn waar de politie nog naar op zoek was, is nog niet bekend. Het onderzoek naar de wildwest overval in Amsterdam is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.