© Politie

Gezochte Mocro Maffia kopstuk Saïd r. zat verstopt in flat in Medellin

De politie heeft officieel bevestigd dat Saïd R. aangehouden is in de Colombiaanse stad Medellin.

Het nieuws rond de aanhouding werd gisteren al bekend alleen stond toen nog niet officieel vast dat het hier om de gezochte Saïd R. ging. Zijn identiteit is nu officieel vastgesteld. R. werd tijdens een actie van de Amerikaanse DEA en de Colombiaanse politie getraceerd en aangehouden in een flat in Medellin.

De gezochte R. stond al geruime tijd op de Nationale Opsporingslijst in verband met mogelijke betrokkenheid bij liquidaties. Hij wordt gezien als de rechterhand van Ridouan T., die recent in Dubai werd aangehouden. Volgens de politie moet de officiële identificatie van Saïd R. nog plaatsvinden.

Het is nog niet bekend wanneer R. door de Colombiaanse autoriteiten wordt uitgeleverd aan Nederland. Alle kopstukken in het Marengo-proces zitten nu vast. Zowel R. als Ridouan T. worden verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij liquidaties en pogingen daartoe. Het gaat om de moorden op Ronald Bakker (2015), Samir Erraghib (2016), Ranko Scekic (2016), Martin Kok (2016) en Hakim Changachi (2017).

Het belangrijkste bewijs tegen de verdachten in het Marengo-proces komt van onderschepte PGP-berichten en verklaringen van Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige. Zijn advocaat, Derk Wiersum, werd in Amsterdam geliquideerd. Of de moord gelinkt kan worden aan de kopstukken in het Marengo-proces valt nog te bezien. De volgende zittingen zullen op 27 en 28 februari plaatsvinden. Ridouan T. krijgt een eigen zitting op 6 maart bij de beveiligde Bunker in Amsterdam Osdorp.