Politie doet samen met Interpol ultieme poging om identiteit 22 vermoorde vrouwen te achterhalen

De politie doet in samenwerking met Interpol en andere opsporingsdiensten een ultieme poging om de identiteit van 22 vermoorde vrouwen te achterhalen.

In een gezamenlijke inspanning hebben het Duitse Bundeskriminalamt, de Federale politie in België en de Nederlandse politie, samen met INTERPOL, een campagne gelanceerd om de identiteit te achterhalen van 22 onbekende meisjes en vrouwen. In vrijwel alle gevallen is vastgesteld dat de slachtoffers door geweld om het leven zijn gebracht. Het blijft echter een mysterie wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waarom ze zijn achtergelaten in Duitsland, België en Nederland. Ter ondersteuning van de campagne heeft INTERPOL de nieuwe online lijst “Identify Me” gelanceerd, waarop informatie over de zaken te vinden is.

Vanaf 10 mei is op de website van INTERPOL een overzicht te vinden van alle zaken op https://www.interpol.int/im. Op de lijst staan negen Nederlandse zaken, waarbij voor elke zaak een samenvatting is gemaakt van de beschikbare informatie. Daarnaast zijn er gezichtsreconstructies, foto’s van sieraden en kledingstukken van de vermoorde vrouwen te zien. Ook zijn alle mogelijke aanwijzingen, zoals geschatte leeftijd, haarkleur, oogkleur en andere lichaamskenmerken, in kaart gebracht. In samenwerking met het programma Opsporing Verzocht is voor elke zaak een opsporingsvideo gemaakt die online gedeeld kan worden. De meeste zaken vonden plaats tussen 1990 en 2010, waarbij de meest recente zaak uit België dateert van 2019. De lijst is zo opgesteld dat deze niet schokkend is voor bezoekers.

Bekende vrouwen uit de betrokken landen ondersteunen de lancering van de campagne. In een gezamenlijke meertalige video roepen zij het publiek op om namen en informatie door te geven over de vermoorde vrouwen. Nederland wordt vertegenwoordigd door zangeres S10 en actrice Carice van Houten. Namens België en Duitsland doen actrice Veerle Baetens, zangeres Axelle Red, bokskampioen Regina Halmich en sportverslaggever Katrin Müller-Hohenstein een oproep.

De zaken zelf zijn hartverscheurend. Zo werd een zichtbaar verwaarloosd meisje in de bossen van Brabant in Nederland aangetroffen, vermoord en achtergelaten. Een jonge vrouw werd naakt en met messteken om het leven gebracht in het Albertkanaal in België. En in de bossen van het Duitse Altena werd het deels verkoolde lichaam van een jonge vrouw gevonden. Carina van Leeuwen en Martin de Wit van de Nederlandse politie, de initiatiefnemers van de campagne, benadrukken dat elk van de 22 zaken tragisch is. De slachtoffers zijn vaak op gewelddadige wijze om het leven gebracht, waarbij sommigen voor hun overlijden zijn mishandeld of uitgehongerd.

De identiteit van de vrouwen kon tot nu toe niet worden vastgesteld, mede doordat ze vermoedelijk afkomstig zijn uit