Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Rechtszaak uitvoerders liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries deze week van start

De rechtszaak tegen de vermoedelijke uitvoerders van de liquidatie van Peter R. de Vries gaat deze week van start.

De inhoudelijke behandeling tegen de verdachten gaat dinsdag van start. Delano G. en Kamil E. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou de schoten hebben gelost en E. bestuurde de vluchtauto. Kort na de schietpartij werden de verdachten klemgereden door de politie en aangehouden. Er werd een telefoon aangetroffen waarmee gecommuniceerd werd met een opdrachtgever. De recherche zou een sterk vermoeden hebben wie achter het account zit waarmee gechat werd in het Pools en in straattaal.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries worden momenteel twee verdachten strafrechtelijk vervolgd. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van observaties en het doodschieten van De Vries. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.