Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Rico de Chileen verplaatst van EBI naar lichter gevangenisregime, kamerlid VVD bezorgd

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian heeft zijn bezorgdheid geuit over de verplaatsing van topcrimineel Richard R., bijgenaamd ‘Rico de Chileen’, uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) naar een lichter gevangenisregime.

Dat schrijft EenVandaag. Rico R. werd eerder veroordeeld tot 11 jaar cel wegens leidinggeven aan een liquidatiebende en witwassen, en zou volgens het Openbaar Ministerie hebben samengewerkt met Ridouan Taghi.

Oorspronkelijk werd Rico R. bij zijn terugkeer in Nederland in 2017 direct geplaatst in de zwaarbeveiligde EBI in Vught. Echter, recentelijk oordeelde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat zijn verblijf in de EBI niet langer verlengd mocht worden.

Hierdoor is Rico R. overgeplaatst naar een Afdeling Intensief Toezicht (AIT), een inrichting voor zware criminelen met extra beveiliging. Zijn advocaat, Leon van Kleef, verwelkomt deze verandering, al merkt hij op dat het te laat komt: “Deze beslissing komt zeker 3 jaar te laat. Mijn cliënt zat onrechtmatig vast in de EBI.”

VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian is echter zeer bezorgd over deze ontwikkeling. Hij vindt het gevaarlijk dat dergelijke zware criminelen uit de EBI worden verplaatst: “Het is zeer onwenselijk als dit soort zware kopstukken, die leidinggeven aan een criminele organisatie, uit de EBI worden geplaatst. Een crimineel zoals Rico R. hoort in de EBI. Nu mag hij op de AIT veelvuldig bezoek ontvangen en meer communiceren.” Liquidatie