Schotse politieagenten moeten snorren en baarden afscheren na wijziging beleid

De Schotse politie heeft het beleid gewijzigd en nu moeten alle agenten hun snorren en baarden afscheren.

In een opmerkelijke ontwikkeling hebben de Schotse politieautoriteiten aangekondigd dat bebaarde agenten binnenkort hun geliefde gezichtshaar moeten afscheren. Volgens een intern bericht, zoals gemeld door de BBC, zullen honderden agenten vanaf het einde van deze maand gedwongen worden zonder baard of snor door het leven te gaan.

Deze opvallende maatregel komt voort uit het gebruik van zogeheten FFP3-gezichtsmaskers, die worden gedragen bij gevaarlijke situaties zoals branden, verkeersongevallen en chemische incidenten. Om de maximale bescherming te waarborgen, moeten deze maskers op een geschoren gezicht worden gedragen, aldus de politie.

Hoewel er uitzonderingen worden gemaakt voor personen met een handicap en zij die om religieuze, culturele of medische redenen hun baard niet kunnen afscheren, geldt het nieuwe beleid voor het overgrote deel van het politiekorps. Voor deze uitzonderingsgroepen zal naar alternatieve typen gezichtsmaskers worden gekeken die wel geschikt zijn.

De Schotse politiefederatie, die vrijwel alle agenten vertegenwoordigt, heeft laten weten dat zij overspoeld worden met klachten over dit nieuwe beleid. Volgens de BBC zijn er zelfs vier politieambtenaren die overwegen om juridische stappen te ondernemen.

Met ongeveer 17.000 agenten en 6.000 kantoormedewerkers is de Schotse politie de grootste politie-eenheid van het Verenigd Koninkrijk, na het Londense korps. In Londen is het toegestaan voor agenten om baarden en snorren te dragen, op voorwaarde dat deze er verzorgd uitzien.

Dit besluit heeft een aanzienlijke impact op de politiegemeenschap in Schotland en heeft tot verdeelde meningen geleid. Voorstanders van het beleid benadrukken de noodzaak om de veiligheid en bescherming van agenten te waarborgen, terwijl critici de maatregel als onnodig en beperkend ervaren.

Het is duidelijk dat deze ontwikkeling een aanzienlijke verandering teweeg zal brengen in het uiterlijk van Schotse politieagenten en de discussie over gezichtshaar op de werkvloer zal versterken. Het is nog afwachten hoe het korps zal omgaan met de toenemende druk vanuit de politiegemeenschap en of er verdere stappen worden ondernomen om het nieuwe beleid te wijzigen.