people inside commercial air plane
© Sourav Mishra on Pexels.com

Taliban brengen IS-leider om het leven die aanslag liet plegen op luchthaven

In Afghanistan is een IS-leider door de Taliban gedood.

Volgens Amerikaanse functionarissen hebben de Taliban de leider van de terreurbeweging IS gedood, die in augustus 2021 verantwoordelijk was voor de zelfmoordaanslagen op de luchthaven van Kabul. Hoewel de leider al enige tijd geleden gedood zou zijn, kostte het enige tijd om zijn dood te bevestigen. Zijn identiteit is nog niet bekendgemaakt.

De aanslagen op 26 augustus 2021 op de luchthaven van Kabul kwamen kort na de razendsnelle overname van de stad door de Taliban. De inwoners van de stad probeerden massaal het vliegveld te bereiken om een van de weinige plekken op de evacuatievluchten te bemachtigen. Er waren al enkele dagen signalen van een dreigende aanslag. Helaas werden deze vrees waarheid en kostte het aan minstens 170 burgers en dertien Amerikaanse militairen het leven. De aanslagen werden al snel toegeschreven aan IS.

Deze ontwikkeling kan worden gezien als een overwinning voor de Taliban en een stap in de goede richting om de veiligheidssituatie in Afghanistan te verbeteren. Het is echter belangrijk om op te merken dat de dreiging van terrorisme nog steeds aanwezig is in het land en dat er nog veel werk te doen is om de veiligheid en stabiliteit te waarborgen.