Top van Sky Global aangeklaagd door Amerikanen voor levering ‘criminele PGP-dienst’ Sky ECC

De Amerikaanse autoriteiten hebben de topman van Sky Global, het bedrijf achter PGP-chatdienst Sky ECC, in staat van beschuldiging gesteld.

Het gaat om CEO Jean-Francois Eap en Thomas Herdman die door de Amerikanen worden aangeklaagd. Sky Global wordt verdacht van opzettelijke deelname aan een criminele organisatie en het leveren van versleutelde communicatie om internationale, grootschalige drugshandel en smokkel te faciliteren. Dat blijkt uit een persbericht van het zuidelijke district van Californië. Volgens de aanklager garandeert Sky Global dat de berichten op de toestellen op afstand zullen worden verwijderd mocht het toestel in beslag worden genomen door bijvoorbeeld justitie. Er zijn zeker 70.000 Sky ECC toestellen in gebruik wereldwijd.

De aanklachten volgen na de acties in België en in Nederland waarbij de politie toegang heeft weten te krijgen tot honderden miljoenen ‘onkraakbare’ berichten. Direct na bekendmaking van het nieuws vielen agenten in België in zeker 200 panden binnen en in Nederland viel de politie binnen bij 75 locaties voor doorzoekingen. Hierbij werd in Rotterdam onder meer een grote partij vuurwapens, cocaïne en 1,5 miljoen euro cash aangetroffen en in beslag genomen. In België werden meerdere verdachten aangehouden waaronder kickbokser Jamal Ben S. die als reseller van de toestellen verdacht wordt van betrokkenheid bij Sky ECC. Het bedrijf zelf ontkent overigens te zijn gehackt en zegt dat er sprake was van nepversies.