Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Verdachte aangehouden in Polen in onderzoek liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries

In Polen is in het onderzoek naar de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries een verdachte aangehouden.

Het gaat om een 30-jarige man met de Poolse nationaliteit. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de misdaadjournalist. Op verzoek van de Nederlandse recherche werd de man aangehouden door de Poolse politie. Hij zit vast in afwachting van overlevering aan Nederland.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen.

Tegen de twee vermeende uitvoerders, Delano G. en Kamil E. zijn levenslange gevangenisstraffen geëist voor het liquideren van de misdaadjournalist. Ook Taghi hoorde in het Marengo-proces levenslang tegen zich eisen, samen met vier medeverdachten. Hij is nog niet officieel aangeklaagd voor de moord op De Vries.

In het onderzoek naar de opdrachtgevers en tussenpersonen inzake de liquidatie zijn meerdere verdachten aangehouden. In dat onderzoek werd op 4 juli 2022 de vermoedelijke aanstuurder van de twee uitvoerders aangehouden. Dit is een 27-jarige Poolse man. Op die dag werden in Spanje en Curaçao ook twee verdachten opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanslag.

De nu opgepakte 30-jarige Pool wordt ervan verdacht dat hij heeft geholpen bij de voorbereiding van de aanslag. Hij zou destijds in Rotterdam woonachtig zijn geweest. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.