Verdachte gepakt voor buitmaken ruim 100.000 euro van bejaarden bij babbeltrucs

In een onderzoek naar het buitmaken van ruim 100.000 euro van bejaarden bij babbeltrucs, is een verdachte aangehouden.

De 20-jarige man uit Haarlem blijft nog minstens twee weken in voorarrest op verdenking van oplichting van met name bejaarde slachtoffers, waarbij hij bijna honderdduizend euro buitmaakte. De man werd gearresteerd op vrijdag 21 juli.

De verdachte wordt ervan beschuldigd dat hij, samen met anderen, in de periode van 6 januari 2023 tot en met 18 juli 2023 oudere mensen heeft opgelicht door gebruik te maken van babbeltrucs. Hij deed zich voor als een medewerker van een bank en overtuigde de slachtoffers ervan om hem – of zijn medeplichtigen – hun pinpassen, pincodes, geld en juwelen te geven. De slachtoffers dachten dat hun waardevolle bezittingen veilig zouden worden opgeslagen in een bankkluis.

De leeftijden van de slachtoffers variëren tussen de 51 en 96 jaar. Zeventien van hen zijn afkomstig uit Noord-Holland, met name uit plaatsen zoals Bentveld, Haarlem, Heemstede, IJmuiden, Medemblik, Nieuw-Vennep, Overveen, Vogelenzang en Zandvoort. De andere vijf slachtoffers komen uit Bennekom, Hillegom, Leerbroek en Zwammerdam.

Het onderzoek naar deze zaak begon nadat verschillende aangiftes van bankfraude waren binnengekomen. Uit deze aangiftes bleek dat een groep criminelen een gelijkaardige werkwijze hanteerde. De criminelen namen telefonisch contact op met de slachtoffers en deden zich voor als bankmedewerkers. Ze beschikten vaak al over persoonlijke informatie van het slachtoffer, zoals rekeningnummers, verzekeringen, banksaldi of recente banktransacties, om het vertrouwen van de slachtoffers te winnen.

Tijdens het telefoongesprek brachten de criminelen naar voren dat de slachtoffers slachtoffer waren geworden van fraude op verschillende manieren. Vervolgens maakten ze een afspraak dat een koerier langs zou komen om de bankpassen op te halen. Tijdens het telefoongesprek wisten de criminelen al de pincode te achterhalen.

De criminelen adviseerden de slachtoffers ook om contant geld en sieraden aan de vermeende bankmedewerker mee te geven. In andere gevallen namen de criminelen de controle over de laptop of tablet van de slachtoffers over via het programma Anydesk. Ze boekten geld over van de spaarrekening naar de betaalrekening en verhoogden de daglimiet. Daarna haalden ze het geld van de rekening door pinopnames te doen bij geldautomaten of cadeaubonnen te kopen bij verschillende winkels.