Verdachten criminele organisatie aangehouden in Frankrijk na kraken Sky ECC

De Franse politie heeft in het onderzoek rond de gekraakte PGP-aanbieder Sky ECC meerdere aanhoudingen verricht.

Bij een actie die volgt op informatie ut onderschepte berichten, hebben agenten vijf verdachten aangehouden. De mannen worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie en witwassen van crimineel vermogen. Vier van de vijf zitten volgens de Franse autoriteiten in voorlopige hechtenis.

Het onderzoek naar Sky ECC PGP’s werd eind 2018 al gestart door de Antwerpse politie. Dit was vanwege het feit dat er veel Sky telefoons opdoken in onderzoek naar Belgische criminelen. Na enige tijd wist de politie de dienst te kraken en heeft hierbij honderden miljoenen berichten onderschept/uitgelezen. In zowel België als in Nederland werden vervolgens invallen verricht. Hierbij zijn aanhoudingen verricht en grote partijen cash aangetroffen en in beslag genomen. Het kraken en uitlezen van berichten is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Sky ECC zelf ontkende eerst gekraakt te zijn maar het lijkt er nu op dat de dienst wel degelijk gekraakt is en volledig is overgenomen door de autoriteiten. Ook hun domein, die eerst nog actief was, is nu in beslag genomen. Eerder werden al PGP-diensten van Encrochat en PGP Safe gekraakt door de politie. Ook hieruit volgden en volgen nog steeds aanhoudingen.