people inside commercial air plane
© Sourav Mishra on Pexels.com

Verdachte liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries vanuit Polen overgeleverd

De verdachte die in het onderzoek naar de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries werd aangehouden is door Polen overgeleverd.

Het gaat om een 30-jarige Pool die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moordaanslag op De Vries. Hij is op 26 september op verzoek van de Nederlandse politie aangehouden in Polen. Op woensdagavond is de man aangekomen op Schiphol en vastgezet.

De Pool wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslag. Hem wordt medeplichtigheid aan moord met terroristisch oogmerk ten laste gelegd. De verdachte zou destijds in Rotterdam woonachtig zijn geweest. Hij wordt vrijdag 14 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. De verdachte zit in volledige beperkingen en mag alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

De eerste pro forma zitting in het onderzoek naar de opdrachtgevers en andere betrokkenen bij de liquidatie, gaat op donderdag 13 oktober van start. De uit Polen uitgeleverde man zal daar nog niet bij zijn. Drie andere verdachten zijn donderdagmiddag wel gedaagd bij de rechtbank in Amsterdam. Het gaat om een 27-jarige Poolse man die vermoedelijk de schutter en de chauffeur bij de aanslag heeft aangestuurd. Op de pro forma zitting staan ook twee Nederlandse verdachten van 26 en 27 jaar terecht. Zij werden afgelopen zomer in Spanje en Curaçao opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanslag. Zij worden onder andere verdacht van het medeplegen van moord met terroristisch oogmerk.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries fungeerde op het moment van de liquidatie, op 6 juli 2021, als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B., in de zaak tegen Ridouan Taghi en zijn vermeende organisatie. Hij raakte ernstig gewond en is later bezweken aan zijn verwondingen. Eerder werd al bekend dat Taghi mogelijk als opdrachtgever zou zijn genoemd door één van de verdachten. Taghi zelf hoorde in het Marengo-proces levenslang tegen zich eisen. Hij is niet aangeklaagd in de zaak rond de liquidatie van De Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan B., de broer van de kroongetuige.