ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Verdachte Marengo-proces wilde helemaal niemand liquideren maar ‘durfde geen nee te zeggen’

In het Marengo-liquidatieproces heeft voor het eerst een verdachte verklaringen afgelegd.

Het gaat om verdachte Mohamed el A. die volgens Het Parool eerder dit jaar een verklaring heeft afgelegd. De 32-jarige verdachte heeft in juni tijdens een besloten zitting gesproken over zijn rol. El A. wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Ranko Scekic in 2016. Hij zegt inderdaad betrokken te zijn geweest bij de organisatie rond Taghi maar dat hij daar zelf eigenlijk niet op zat te wachten. Via zijn schoonvader kwam hij naar eigen zeggen in contact met Taghi voor de handel in softdrugs. De verdachte zegt zelf niet betrokken te hebben willen raken bij liquidaties maar durfde geen nee te zeggen. Hij moest in chats voor zijn eigen veiligheid wel meepraten en denken over liquidaties. Justitie ziet El A. als soort tussenpersoon in de organisatie. Het Marengo-proces gaat op 7 december weer verder.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.