Verdachte opgepakt voor opzetten webshops en oplichting tientallen personen

De politie heeft een man aangehouden voor het opzetten van webshops en oplichting van tientallen personen.

Het onderzoeksteam kwam de 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op het spoor via een website waar beschermingsmiddelen werden aangeboden, zoals mondkapjes en desinfectiemiddelen. De webshop stond begin 2020 online, tijdens de uitbraak van de eerste coronagolf. Op de website werden beschermingsmiddelen aangeboden die op dat moment moeilijk verkrijgbaar waren. Verschillende mensen uit binnen- en buitenland bestelden beschermingsmiddelen bij de website, betaalden, maar kregen vervolgens nooit iets geleverd.

Het onderzoek leidde in eerste instantie naar twee katvangers. Het gaat om een 55-jarige man uit Arnhem en een 37-jarige vrouw uit Rheden. Op hun rekening werd het geld van de bestellingen gestort. Het beschikbaar stellen van een bankrekening voor criminele activiteiten is strafbaar en de twee werden daar op 14 december 2020 voor aangehouden. Inmiddels zijn zij weer vrij, maar ze blijven verdachte.

Het geld dat binnenkwam op de rekening van de katvangers werd overgemaakt naar een handelsplaats voor bitcoins en cryptocurrency. Van het geld werden bitcoins gekocht. Het Cyber Crime Team van de politie kon de transacties volgen naar de bitcoinwallet van de hoofdverdachte. Op die bitcoinrekening stond een niet verklaarbaar vermogen en er werden nog meer verdachte geldstromen ontdekt.

Het onderzoek naar de verdachte loopt nog. De malafide webshops zijn offline gehaald en het Cybercrime Team van de politie houdt er rekening mee dat er nog meer aangiftes zullen volgen. Op basis van de al bekende aangiftes wordt de schade van de gedupeerden in totaal op ongeveer 18.000 euro geschat, ook dit bedrag kan nog oplopen. Naast oplichting wordt de man ook verdacht van het witwassen van 84.000 euro. Het onderzoek is in volle gang.