Emma Coronel Aispuro vrouw van El Chapo komt niet vrij op borgtocht vanwege vluchtgevaar

De vrouw drugsbaas El Chapo komt niet op borgtocht vrij.

Dat heeft de rechter bepaald. De 31-jarige Emma Coronel Aispuro wordt verdacht van betrokkenheid bij onder meer drugssmokkel. Volgens de rechter riskeert Coronel een gevangenisstraf van minimaal 10 jaar tot levenslang. Vanwege mogelijk vluchtgevaar is besloten dat de vrouw van drugsbaas Chapo niet op borgtocht vrijkomt en vast blijft zitten tot de rechtszaak.

Coronel is eerder deze week op de luchthaven Dulles International in de staat Virginia aangehouden. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij internationale drugssmokkel en het helpen van haar man, Joaquin El Chapo Guzman, bij pogingen om te ontsnappen uit de gevangenis. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

Coronel wordt officieel verdacht van grootschalige drugssmokkel van heroïne, cocaïne, wiet en crystal meth naar de Verenigde Staten. Ze zal op dinsdag (lokale tijd) voor de rechter moeten verschijnen bij een federale rechtbank in Washington. Naast drugssmokkel wordt Coronel ook verdacht van het helpen van Chapo bij zijn spectaculaire ontsnapping uit de Altiplano-gevangenis in Mexico in 2015. De drugsbaas liet een tunnel bouwen die uitkwam in zijn cel.

El Chapo wordt gezien als een van de kopstukken van het Sinaloa-drugskartel. Samen met onder meer Ismael ‘El Mayo’ Zambada stond hij jarenlang aan het hoofd van een gigantische criminele organisatie. El Mayo wordt nog steeds als de grote baas gezien. De zonen van El Chapo, bekend als Los Chapitos, hebben de handel van hun vader overgenomen en voortgezet. In 2019 werd Chapo zelf door de Amerikaanse autoriteiten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor grootschalige drugssmokkel en liquidaties.