Deo overvallers laden hun buit in een Porsche Cayenne. © Politie

Verdachte overval wildwest miljoenenroof waardetransport Amsterdam gepakt in Guinee

In Guinee is een man aangehouden die gezocht werd voor de spectaculaire overval op een waardetransport in Amsterdam.

De Belgische man wist samen met drie medeverdachten te ontkomen. Het gaat om de 27-jarige Ibrahim A. die al enige tijd ondergedoken bleek in het West-Afrikaanse land. De voortvluchtige crimineel moet in België nog een gevangenisstraf van 21 jaar uitzitten voor een reeks overvallen. In maart 2020 wist hij te ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis, vlak bij Brussel. Later bleek hij dus mogelijk betrokken bij de wildwest overval en werd onder meer daarvoor en voor de openstaande celstraf gezocht. A. zit vast in afwachting van uitlevering aan de Belgische autoriteiten.

De zwaarbewapende overvallers sloegen op 19 mei vorig jaar (2021) toe bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord, waar net op dat moment een waardetransport edelmetalen kwam ophalen of wegbrengen. Met hun miljoenen aan buit sloegen de criminelen op de vlucht in meerdere voertuigen waaronder een Porsche Cayenne. In Broek in Waterland probeerden de daders na de overval via een weiland te ontkomen. Agenten hebben uiteindelijk één van de overvallers in het weiland doodgeschoten en meerdere aanhoudingen verricht.

Justitie eiste tegen de aangehouden verdachten flinke gevangenisstraffen tot 18 jaar. De eis is zo hoog omdat de overvallers volgens politie en justitie gericht zouden hebben geschoten op de politie. Uit grondig onderzoek blijkt dat geen van de politieauto’s en/of huizen in de omgeving kogels uit wapens van de daders zijn gevonden. Alle aangetroffen kogels komen uit vuurwapens van de politie. Desondanks is het OM van mening dat de overvallers gericht hebben geschoten. De uitspraak tegen de verdachten wordt ergens in het voorjaar van 2023 verwacht.