Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de verdachten rond het bedrijf Encrochat aanklagen voor deelname aan een criminele organisatie.
Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt. Het OM ziet de verdachten in de strafzaak 26Lemont als deelnemers aan een criminele organisatie. Daarmee zijn ze volgens het OM behulpzaam geweest aan alle strafbare feiten die de criminele klantenkring van Encrochat heeft gepleegd.
Het zou gaan om onder meer ernstige geweldsmisdrijven, zoals liquidaties en pogingen tot liquidaties. Verder gaat het om internationale drugs en wapenhandel. Met de Encrochat toestellen dachten de klanten anoniem en veilig te kunnen chatten. Dit bleek later niet het geval te zijn. De politie wist de communicatie te hacken/onderscheppen en uit te lezen.
Het Nederlandse onderzoek met de codenaam 26Lemont is gestart in januari 2020. Aanleiding was het vermoeden van strafbare feiten die zouden samenhangen met het aanbieden van cryptofoons door Encrochat aan, in de ogen van het OM, een criminele klantenkring. EncroChat was een van de grootste aanbieders van cryptodiensten en crimineel Nederland was grootverbruiker.
Op de terechtzitting besloot de rechtbank de voorlopige hechtenis van een van de aangehouden verdachten, een 47-jarige man uit Eindhoven te schorsen. De man werd in juni met twee andere verdachten aangehouden vanwege deelname aan een criminele organisatie en witwassen. De voorlopige hechtenis van de medeverdachten was eerder al geschorst.
De zaak rond Encrochat en het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Franse autoriteiten. Justitie in Frankrijk heeft internationale aanhoudingsbevelen uitgebracht tegen leden van de vermeende criminele organisatie rondom het bedrijf Encrochat. Ook het Nederlands OM verwacht meer aanhoudingen te doen in verband met het onderzoek. Het dossier zal naar verwachting eind 2022 zijn afgerond waarna begin 2023 de strafzaak 26Lemont mogelijk van start kan gaan.