Verdachten mislukte ontsnapping kopstuk Mocro Maffia gepakt na tips burgers

Het onderzoek naar de mislukte ontsnapping van een Mocro Maffia kopstuk uit de gevangenis in Zutphen, is in volle gang. De politie kreeg na de uitbraakpoging tips van oplettende burgers.

Op zondagochtend 19 januari werd groot alarm geslagen bij de penitentiaire Inrichting (PI) in Zutphen. Meerdere personen zouden met grof geweld via de poorten van het complex binnen hebben willen dringen. De autoriteiten gingen uit van een uitbraakpoging maar de daders wisten uiteindelijk niet binnen te komen. Volgens bronnen van Crime Nieuws waren gedetineerden aan het luchten op het moment dat de daders de gevangenis binnen probeerden te dringen. Toen dit niet lukte zijn de verdachten er met een auto vandoor gegaan.

Rond 12.00 uur konden op twee plaatsen vier verdachten worden aangehouden. De vier mannelijke verdachten zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en niet woonachtig in Nederland. De mannen zijn naar verluidt afkomstig uit Frankrijk. Alle vier de verdachten zijn in belang van het onderzoek in verzekering gesteld en in afwachting van de voorgeleiding aan de rechter-commissaris.

De politie achtervolgde de vluchtauto in het gebied van de Achterhoek-Liemers en vandaar rijdend richting Emmerich (D). Het kenteken kon door goede informatie snel worden gesignaleerd en onderschept. De Duitse politie werd uit voorzorg gealarmeerd om eventueel te kunnen anticiperen in geval van vlucht van een voertuig. Tijdens deze achtervolging werden achtervolgende eenheden geholpen door een helikopter van de politie.

Kort hierop vond de aanhouding plaats van de verdachten. Tijdens een zogenoemde autoprocedure werden verdachten uit de auto gepraat. Hierbij is één waarschuwingsschot gelost. Er is niet gericht geschoten op de auto of personen. De aanhouding verliep gecontroleerd en er was geen sprake van verzet. Er werden drie mannen aangehouden op de N813 bij Wehl, en één verdachte bij Zevenaar.

Kort na de vlucht van de verdachten werd de politie meerdere keren gebeld door burgers die opvallende situaties meldden. Deze informatie bleek volgens de politie voor het onderzoek van groot belang. Het onderzoek naar de mislukte uitbraakpoging voor de tot levenslang veroordeelde Omar L., wordt voortgezet.

L. is een bekende crimineel uit het Amsterdamse milieu. Vorig jaar kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor zijn rol bij meerdere liquidaties (foto onder artikel is van één van de liquidaties) en pogingen daartoe. De meeste liquidaties zijn gelinkt aan de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. Hierbij kwam een broer van L. om het leven.

De minister van Rechtsbescherming heeft naar aanleiding van de mislukte ontsnapping besloten een nieuwe speciale afdeling voor zware criminelen in het leven te roepen. Daar zullen ze 24/7 onder toezicht staan en beter gecontroleerd kunnen worden. Ook zullen alle gesprekken standaard worden afgeluisterd. Als de proef succesvol is zullen er meer soortgelijke afdelingen volgen.

Twee schutters schieten met automatische vuurwapens op de broers Yakhlaf op oudejaarsavond 2015. © screenshot