Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verzoek om sprintje te trekken in hoger beroep liquidatie kroongetuige advocaat Derk Wiersum

In het hoger beroep rond de moord op advocaat Derk Wiersum is een verzoek ingediend tot een sprintje.

Het verzoek is ingediend door de advocaat van één van de verdachten. Volgens meerdere getuigen zou de schutter een raar loopje hebben gehad. Ze zagen hem wegrennen na de liquidatie van de advocaat van kroongetuige Nabil B.. Het zou er zelfs belachelijk uit hebben gezien volgens één van de getuigen. Het hof beslist vrijdag of verdachte Moreno B. een sprintje moet trekken.

Verdachten Giërmo B. en Moreno B. ontkennen betrokken te zijn geweest bij de liquidatie en zeggen onschuldig te zijn. De rechtbank zag dit duidelijk anders en heeft de hoogst mogelijke gevangenisstraf opgelegd voor een enkelvoudige moord. De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de verdachten. Dat kon de rechter niet opleggen voor een enkelvoudige moord en zodoende is het 30 jaar geworden.

Na de moord startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de twee verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. Zijn zaak wordt apart behandeld door de rechtbank.

De mannen zouden volgens justitie niet hebben geweten dat het om de advocaat van Marengo-liquidatieproces kroongetuige Nabil B. ging. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord en laatst werd zijn vertrouwenspersoon, misdaadjournalist Peter R. de Vries, doodgeschoten. Er is nog geen opdrachtgever in beeld/aangeklaagd voor de moorden rond de kroongetuige.