Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

WikiLeaks-oprichter Julian Assange vrij na geheime deal met VS: schuld bekennen in ruil voor vrijheid

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, lijkt onverwachts op het punt te staan vrijgelaten te worden.

Assange verliet gisteren zijn gevangenis in het Verenigd Koninkrijk en is volgens WikiLeaks op het vliegtuig gestapt op luchthaven Londen Stansted.

Geheime Deal Over Vrijlating

Volgens rechtbankdocumenten heeft Assange een deal gesloten waarin hij schuld bekent in de spionagezaak die tegen hem loopt in de Verenigde Staten. In ruil hiervoor mag hij waarschijnlijk terugkeren naar zijn thuisland Australië. Deze deal moet echter nog formeel bekrachtigd worden.

Rechtbank Noordelijke Marianen

Assange zal vandaag verschijnen voor een rechtbank op de Noordelijke Marianen, een eilandengroep die als grondgebied van de Verenigde Staten fungeert en zich in de Grote Oceaan bevindt, ongeveer vijf uur vliegen van Australië.

Voorwaardelijke Vrijheid

In de voorgestelde deal wordt verwacht dat Assange zal worden veroordeeld tot de vijf jaar die hij al in een zwaarbeveiligde Britse gevangenis heeft doorgebracht, waar hij vocht tegen uitlevering aan de VS. Als de deal wordt goedgekeurd, zou Assange per direct vrijkomen.

Achtergrond en Publicaties

Assange hing een gevangenisstraf van 175 jaar boven het hoofd in de Verenigde Staten vanwege publicaties van WikiLeaks in 2010. Het platform publiceerde destijds een video waarin Amerikaanse helikopterpiloten ongewapende burgers in Irak neerschoten, evenals honderdduizenden geheime ambtsberichten van Amerikaanse diplomatieke missies wereldwijd.

Beelden van Assange’s Vertrek

Korte videobeelden laten zien hoe Assange zonder handboeien in een vliegtuig stapt in Engeland. Dit markeert mogelijk het einde van een lang juridisch gevecht dat wereldwijd de aandacht heeft getrokken.

Reacties en Verwachtingen

De wereld wacht gespannen af op de officiële bekrachtiging van de deal. Assange’s vrijlating zou een mijlpaal zijn in een saga die heeft geleid tot een breed debat over persvrijheid, staatsveiligheid en de rol van klokkenluiders.

Met deze ontwikkeling lijkt een van de meest spraakmakende juridische geschiedenissen van de afgelopen jaren een nieuw hoofdstuk in te gaan.