Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Zaken rond opdrachtgevers en schutters liquidatie Peter R. de Vries samen behandeld

Twee strafzaken rond de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries worden samen behandeld.

De beslissing is door de rechtbank in Amsterdam genomen na een verzoek van de verdediging van twee verdachten. Die wilden dat de strafzaken gelijktijdig zouden worden behandeld. Het gaat om de zaken tegen de vermeende schutters en opdrachtgevers/tussenpersonen.

Door het besluit is het zeer waarschijnlijk dat de zaak tegen de vermeende schutters, Delano G. en Kamil E., over zal moeten worden gedaan. De rechtbank neemt daar donderdag een beslissing over. Tegen de twee werd eerder door justitie een levenslange gevangenisstraf geëist voor het uitvoeren van de liquidatie.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries fungeerde op het moment van de liquidatie, op 6 juli 2021, als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B., in de zaak tegen Ridouan Taghi en zijn vermeende organisatie. Hij raakte ernstig gewond en is later bezweken aan zijn verwondingen. Eerder werd al bekend dat Taghi mogelijk als opdrachtgever zou zijn genoemd door één van de verdachten. Taghi zelf hoorde in het Marengo-proces levenslang tegen zich eisen. Hij is niet aangeklaagd in de zaak rond de liquidatie van De Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan B., de broer van de kroongetuige.