Zoon baas Sinaloa-kartel 'El Mayo' Zambada uitgeleverd aan Verenigde Staten
El Mayo (rechts) en zoon Mayito Gordo rechts.

Zoon baas Sinaloa-kartel ‘El Mayo’ Zambada uitgeleverd aan Verenigde Staten

De Mexicaanse autoriteiten hebben de zoon van de baas van het Sinaloa-kartel, Ismael ‘El Mayo’ Zambada Garcia, uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De zoon van drugsbaas ‘El Mayo’ zit al sinds november 2014 vast in een Mexicaanse gevangenis. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Ismael Zambada Imperial zou een deel van het Sinaloa-kartel runnen voor zijn vader ‘El Mayo’.

De Amerikanen vragen al enige tijd om uitlevering van de zoon van de baas van het Sinaloa-kartel. Waarom er nu plotseling besloten is om Ismael Zambada Imperial uit te leveren is niet bekend. De verdachte is overgebracht naar San Diego waar hij is vastgezet. De zoon van ‘El Mayo’ riskeert een langdurige gevangenisstraf in de VS.

Een andere zoon van ‘El Mayo’ zat ook enige tijd vast in een Amerikaanse cel. Serafin Zambada Ortiz heeft een ‘plea deal’ gesloten met justitie en een gevangenisstraf opgelegd gekregen. In 2018 werd hij op vrije voeten gesteld.

De 71-jarige Ismael Zambada Garcia alias ‘El Mayo’ is één van de oprichters en bazen van het Sinaloa-kartel. Ondanks het feit dat iedereen denkt dat ‘Chapo’ de grote baas was zit het toch anders in elkaar. Het Sinaloa-kartel heeft nooit één grote baas gehad maar meerdere drugsbazen die verantwoordelijk zijn voor een bepaald gebied en/of handel. ‘El Mayo’ stond vanaf het begin samen met Chapo en onder meer Rafael Caro Quintero aan het hoofd van het Sinaloa-kartel.

Zoon baas Sinaloa-kartel 'El Mayo' Zambada uitgeleverd aan Verenigde Staten