Vicente Zambada Niebla alias 'El Vicentillo'. © US Government

Zoon drugsbaas Sinaloa-kartel ‘El Mayo’ vrijgelaten door Amerikanen na verklaringen tegen ‘El Chapo’

De zoon van de baas van het Sinaloa-drugskartel, Ismael ‘El Mayo’ Zambada, is na verklaringen tegen onder meer El Chapo vrijgelaten.

Het gaat om de oudste zoon van ‘El Mayo’ namelijk Vicente Zambada Niebla alias ‘El Vicentillo’. Op 19 maart 2009 werd El Vicentillo aangehouden in een woning in Mexico-Stad. Sindsdien zat de zoon van de baas van het Sinaloa-kartel vast. Al snel gingen er verhalen rond dat hij een deal zou hebben gesloten met de Amerikanen. Dat bleek later inderdaad het geval te zijn.

El Vicentillo heeft onder meer verklaringen afgelegd tegen kopstukken van het Sinaloa-kartel. Drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman heeft met dank aan verklaringen van ‘El Vicentillo’ een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen. In ruil hiervoor heeft Niebla slechts 14 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Hij is nu op vrije voeten gesteld en woont op een onbekende locatie.

El Vicentillo mag de komende vijf jaar geen contact leggen met zijn familie en/of andere leden van het Sinaloa-drugskartel. Hij is overigens niet de enige zoon van El Mayo die verklaringen heeft afgelegd. Serafin Zambada Ortiz heeft destijds een ‘plea deal’ gesloten met justitie en een gevangenisstraf opgelegd gekregen. In 2018 werd hij op vrije voeten gesteld.

Vicente Zambada Niebla alias ‘El Vicentillo’. © US Government