Foto ter illustratie.

12 jaar geëist voor grootschalige handel in drugs en politie-informatie via pgp-telefoons

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van twaalf jaar tegen een 31-jarige man uit Wijk bij Duurstede. Hij wordt beschuldigd van groothandel in harddrugs, handel in politie-informatie, en het bezit van twee illegale vuurwapens.

Het bewijs tegen de verdachte omvat onder andere versleutelde berichten en foto’s die werden verzonden via pgp-telefoons en de berichtendienst Encrochat. Hieruit blijkt volgens het OM dat de verdachte in 2020 vanuit Wijk bij Duurstede en Maarn handelde in grote hoeveelheden harddrugs, waaronder minstens negentig kilo cocaïne en tien kilo methamfetamine. De aanklager benadrukte dat deze zaak draait om groothandel in harddrugs in de ruimste zin van het woord, van grondstoffen en productie tot importplannen en daadwerkelijke export over land, zee en lucht.

Daarnaast wordt de verdachte ervan beschuldigd politie-informatie te hebben verhandeld. Volgens het OM konden kopers via dezelfde versleutelde berichten de verdachte vragen om kentekens of namen te controleren in politie-systemen. De officier van justitie beweerde dat dit in minstens acht gevallen is gebeurd en dat de verstrekte informatie juist bleek te zijn. Deze handel in politie-informatie wordt als zeer ondermijnend en gevaarlijk beschouwd, omdat criminelen deze informatie kunnen gebruiken om aan de politie te ontsnappen en hun rivalen uit de weg te ruimen.

Uit het dossier blijkt zelfs dat de verkoop van politie-informatie heeft geleid tot een poging tot liquidatie. De officier van justitie benadrukte dat de verdachte op de hoogte was van de context en het excessieve geweld dat in die context wordt gebruikt, maar toch bereid was om de informatie te verstrekken.

Het OM beschouwt de verdachte als een berekenende crimineel en eist daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf jaar voor zowel de drugshandel als de handel in politie-informatie, evenals het bezit van vuurwapens.

Bij huiszoekingen zijn in het huis en bedrijf van de verdachte grote hoeveelheden luxe goederen en contant geld aangetroffen. Het OM heeft de verbeurdverklaring van deze goederen gevraagd, evenals van twee auto’s die volgens hen met crimineel geld zijn gekocht. Als de rechtbank tot een veroordeling komt, zal het OM ook via een ontnemingsprocedure proberen de winst die de verdachte heeft gemaakt met criminele activiteiten terug te vorderen.