Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

“Hagenaar werkzaam bij belastingdienst verkocht persoonsgegevens aan criminelen”

Een 37-jarige man uit Den Haag stond vandaag terecht omdat hij als medewerker van de Belastingdienst vertrouwelijke persoonsgegevens heeft doorverkocht aan criminelen.

Hij zocht informatie op van ruim 90 personen, waarvan hij in minstens 30 gevallen de gegevens aan criminelen heeft verkocht. Deze praktijken vonden plaats tussen oktober 2020 en mei 2022.

Informatie doorverkopen

De verdachte had via de systemen van de Belastingdienst toegang tot gegevens die gekoppeld waren aan kentekens. Hij verkocht deze informatie aan criminelen, vaak via tussenpersonen. Een medeverdachte, die al veroordeeld is tot 12 maanden gevangenisstraf, verklaarde dat hij tegen betaling de gegevens van de verdachte ontving.

Korte ontmoetingen en bewijs

De verdachte had korte ontmoetingen met afnemers, vaak op parkeerterreinen, en logde precies op die momenten in op de systemen van de Belastingdienst. In de telefoon van een medeverdachte werden later notities en berichten gevonden die precies overeenkwamen met deze ontmoetingen. Ook zijn in een PGP-telefoon van een andere afnemer berichten teruggevonden, zoals “We gaan nu kijken” en “Ik kijk nu live met hem mee.”

Mogelijke link met liquidatie

Hoewel het Openbaar Ministerie geen direct bewijs heeft dat de verdachte betrokken was bij een moord, bleek dat kort voor een liquidatie in Rotterdam in mei 2022 de verdachte de gegevens van het slachtoffer had opgezocht en doorgespeeld. “Het geeft maar al te goed aan waarvoor dit soort informatie wordt gebruikt,” stelde de officier van justitie.

Eis van het Openbaar Ministerie

Volgens het OM heeft de verdachte zijn werkgever, collega’s en de burgers die belasting betalen verraden. Er zijn meerdere waarschuwingen en geheimhoudingsverklaringen binnen de Belastingdienst, maar deze konden hem niet weerhouden om vertrouwelijke gegevens door te verkopen. Er is een gevangenisstraf van 30 maanden en een ontzetting uit het ambt voor vijf jaar geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.