Aanhoudingen voor grootschalige fraude via zzp klusbedrijven en zwart geld op Poolse bankrekeningen

De FIOD heeft aanhoudingen verricht in een onderzoek naar grootschalige fraude via klusbedrijven en zwart geld op Poolse bankrekeningen.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachten werd gestart naar aanleiding van een boekencontrole van de belastingdienst bij een eenmansklusbedrijf. Bij de boekhouder lag een onvolledige administratie en over een aantal jaren was geen omzetbelasting betaald. Uit nader onderzoek van de FIOD blijkt dat het bedrijf werkzaamheden verrichtte via aannemers, de 36-jarige verdachte, en de 64-jarige verdachte. 

De onderzoekers van de FIOD vermoeden dat beide verdachte mannen zzp’ers bij de Kamer van Koophandel inschreven en op hun naam bankrekeningen openden. De zzp’ers gingen vervolgens aan het werk voor de aannemers. De aannemers factureerden op naam van de zzp’ers en geld werd op hun bankrekeningen overgemaakt. Mogelijk beschikten de verdachten over de bankrekeningen van de eigenaren van de klusbedrijfjes. Hiermee zouden grote contante geld bedragen zijn opgenomen of overgeboekt naar een buitenlandse bankrekening op naam van de vrouwelijke verdachte.

Verder onderzoek zal nu uit moeten wijzen waar alle grote contant opgenomen bedragen zijn gebleven. Een deel van het geld blijkt gebruikt zijn voor de financiering van de woningen in Nederland en Polen. De rest wordt momenteel nog gezocht. Tijdens doorzoeking van de woning van de 64-jarige verdachte in ’s-Gravenzande is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, ruim 6000 euro contant geld, bankrekeningen en woningen in Nederland en Polen.