ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Advocaat Ridouan T. noemt zéér snelle uitlevering uit Dubai ‘ontvoering’

De advocaat van Ridouan T. noemt de snelle uitlevering van haar cliënt een ‘ontvoering’.

Inez Weski meldt dat haar cliënt zonder enige vorm van rechterlijke toetsing uit Dubai door Nederland is opgehaald. Het zou volgens haar gaan om een ‘rechteloze ontvoering uit Dubai’. Volgens hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops is de uitlevering van T, zeer uitzonderlijk. ‘Het is zeer exceptioneel dat iemand een paar dagen na de arrestatie wordt uitgeleverd.’

Ridouan T. werd afgelopen nacht met een gecharterd vliegtuig naar Nederland gevlogen. Weski kondigde aan dat zij bezwaar gaat maken tegen de gang van zaken rond de uitzetting van T. naar Nederland. De autoriteiten hadden nog niets eens officieel een verzoek tot uitlevering ingediend toen de autoriteiten op Dubai Ridouan T. overhandigden. Hoe dit strafrechtelijk gaat uitpakken valt nog te bezien.

De meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., werd afgelopen maandag door de Dubai Police aangehouden in een villa in de stad. Daar zou hij met dichte gordijnen hebben gezeten sinds 2016 volgens de politiechef. Dat gebeurde na samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). T. wordt verdacht van betrokkenheid en het opdrachtgeven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe.

Het bewijs hiervoor komt voornamelijk uit onderschepte PGP-berichten en verklaringen van Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige. De broer en advocaat van de kroongetuige zijn inmiddels geliquideerd. Of dit te maken heeft met zijn verklaringen wordt onderzocht.