Cel geëist tegen man uit Almere voor handel in miljoenen gestolen persoonsgegevens en witwassen 700.000 euro

Het OM heeft jaren cel geëist voor de handel in miljoenen gestolen persoonsgegevens en het witwassen van 700.000 euro aan cryptovaluta.

In de Amsterdamse rechtbank heeft het Openbaar Ministerie vandaag een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen een 25-jarige man uit Almere. De verdachte wordt beschuldigd van het te koop aanbieden van miljoenen gestolen adres- en persoonsgegevens, diefstal van een aanzienlijke hoeveelheid cryptovaluta en het witwassen van cryptovaluta ter waarde van ruim 700 duizend euro.

Gedurende een periode tussen mei 2020 en november 2022 zou de verdachte privacygevoelige informatie, waaronder namen, adressen, e-mailadressen, creditcardgegevens en wachtwoorden, hebben aangeboden en verkocht op een marktplaats voor cybercriminelen. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor verschillende vormen van fraude, zoals phishing, babbeltrucs, bankhelpdeskfraude en identiteitsfraude, wat het vertrouwen in online communicatie ernstig schaadt.

De verdachte, die opereerde onder het account ‘Databox’, zou de gestolen gegevens hebben aangeboden op een hackersplatform dat bekend is bij cybercriminelen wereldwijd. Dit platform is inmiddels offline gehaald dankzij de gezamenlijke inspanning van internationale opsporingsdiensten. Het onderzoek begon nadat de Oostenrijkse federale recherche een dataset met gegevens van de Geburen Info Service GmbH (GIS), een organisatie die kijk- en luistergelden int in Oostenrijk, undercover had gekocht. Deze dataset leidde uiteindelijk naar de verdachte uit Almere.

Uit onderzoek van het cybercrimeteam van de Amsterdamse politie blijkt dat de verdachte niet alleen gegevens van personen uit Oostenrijk heeft aangeboden, maar ook uit andere landen, waaronder Colombia, Thailand, Peru en China. Bovendien is gebleken dat hij zich bezighield met phishing, waarmee hij bijna 330 duizend euro aan cryptovaluta buitmaakte. Bij huiszoekingen werden gegevensdragers in beslag genomen waarop bewijsmateriaal werd gevonden van het witwassen van cryptovaluta ter waarde van 700 duizend euro.

Opvallend is dat de verdachte werkzaam was bij een IT-bedrijf en zijn technische vaardigheden voor criminele activiteiten heeft ingezet. Hij trad ook op als ethisch hacker, waarbij hij bedrijven waarschuwde voor mogelijke datalekken. Het Openbaar Ministerie benadrukte echter dat zijn eigen financiële gewin uiteindelijk de overhand kreeg en hij zich liet verleiden om op illegale wijze geld te verdienen.

De officier van justitie pleitte voor een stevige straf om een signaal af te geven dat dergelijk gedrag zware consequenties heeft. De rechtbank zal op 19 juni uitspraak doen in deze zaak.