© Alexandria Sheriff's Office

Emma Coronel vrouw van drugsbaas El Chapo ‘heeft zichzelf vrijwillig aangegeven in VS’

De vrouw van drugsbaas El Chapo, Emma Coronel Aispuro, heeft zichzelf mogelijk vrijwillig aangegeven bij de Amerikaanse autoriteiten.

Volgens bronnen van Vice zou Coronel niet per toeval zijn aangehouden op het vliegveld van Washington maar deed ze dit vrijwillig. Als dat het geval is dan betekent het dat de vrouw van de bekendste drugsbaas ter wereld El Chapo, verklaringen gaat afleggen tegen het Sinaloa-drugskartel. Vermoedelijk was Coronel op de vlucht voor bepaalde personen in het kartel. Of er een ruzie/conflict is met de zonen van Chapo, Los Chapitos, is niet bekend. Ook is het nieuws dat ze zich vrijwillig aan heeft laten houden (nog) niet bevestigd.

De 31-jarige Emma Coronel Aispuro wordt verdacht van betrokkenheid bij onder meer drugssmokkel. Volgens de rechter riskeert Coronel een gevangenisstraf van minimaal 10 jaar tot levenslang. Vanwege mogelijk vluchtgevaar is besloten dat de vrouw van drugsbaas Chapo niet op borgtocht vrijkomt en vast blijft zitten tot de rechtszaak.

Coronel is eerder deze week op de luchthaven Dulles International in de staat Virginia aangehouden. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij internationale drugssmokkel en het helpen van haar man, Joaquin El Chapo Guzman, bij pogingen om te ontsnappen uit de gevangenis. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

Coronel wordt officieel verdacht van grootschalige drugssmokkel van heroïne, cocaïne, wiet en crystal meth naar de Verenigde Staten. Ze zal op dinsdag (lokale tijd) voor de rechter moeten verschijnen bij een federale rechtbank in Washington. Naast drugssmokkel wordt Coronel ook verdacht van het helpen van Chapo bij zijn spectaculaire ontsnapping uit de Altiplano-gevangenis in Mexico in 2015. De drugsbaas liet een tunnel bouwen die uitkwam in zijn cel.

El Chapo wordt gezien als een van de kopstukken van het Sinaloa-drugskartel. Samen met onder meer Ismael ‘El Mayo’ Zambada stond hij jarenlang aan het hoofd van een gigantische criminele organisatie. El Mayo wordt nog steeds als de grote baas gezien. De zonen van El Chapo, bekend als Los Chapitos, hebben de handel van hun vader overgenomen en voortgezet. In 2019 werd Chapo zelf door de Amerikaanse autoriteiten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor grootschalige drugssmokkel en liquidaties.