Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Justitie gaat in hoger beroep tegen uitspraak 30 jaar cel voor liquidatie advocaat Derk Wiersum

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak rond de liquidatie van advocaat Derk Wiersum.

Het OM in Amsterdam heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak in de zaak van de moord op Derk Wiersum. De rechtbank heeft vorige week de twee verdachten een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd voor het uitvoeren van de liquidatie. De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist.

Het OM heeft het vonnis bestudeerd en besloten hoger beroep in te stellen omdat er 30 jaar cel en geen levenslang is opgelegd. Een levenslange gevangenisstraf is volgens het OM een passende straf voor beide verdachten die zouden hebben geweten dat het slachtoffer een advocaat was. Zij hebben zich louter laten leiden door geldelijk gewin, aldus een woordvoerder. 

De verdachten, Giërmo B. en Moreno B., lieten vorige week al weten beroep in te zullen stellen. De mannen ontkennen betrokken te zijn geweest bij de liquidatie en zeggen onschuldig te zijn. Na de moord op Wiersum startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de twee verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. Zijn zaak wordt apart behandeld door de rechtbank.

De mannen zouden volgens justitie niet hebben geweten dat het om de advocaat van Marengo-liquidatieproces kroongetuige Nabil B. ging. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord en laatst werd zijn vertrouwenspersoon, misdaadjournalist Peter R. de Vries, doodgeschoten. Er is nog geen opdrachtgever in beeld/aangeklaagd voor de moorden rond de kroongetuige.