Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Justitie in hoger beroep tegen elf verdachten in grote Eris-liquidatieproces Caloh Wagoh

Justitie is in hoger beroep gegaan tegen elf verdachten in het grote Eris-liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh.

Er is hoger beroep ingesteld in de zaken van 11 van de 21 verdachten in het Eris. Hoewel het OM zich in grote lijnen kan vinden in het vonnis van de rechtbank, kijkt het anders aan tegen een aantal vrijspraken. Ook is het OM het oneens met de hoogte van sommige straffen, aldus een woordvoerder,

Het OM had in het megaproces Eris en de daarvan afgesplitste zaak Charon zeven keer levenslang geëist. De rechtbank heeft vier keer levenslang opgelegd, maar niet voor de verdachten Willem B., Greg R. en Guyno O. Het OM gaat onder meer tegen deze vonnissen in beroep.

Willem B. kreeg van de rechtbank dertig jaar cel. Het hoger beroep van het OM heeft met name betrekking op de vrijspraak voor de voorbereidingshandelingen voor een moord in Spijkenisse en de hoogte van de straf.

Greg R. werd door de rechtbank veroordeeld tot zes jaar en negen maanden. Het hoger beroep tegen hem heeft betrekking op de vrijspraak in onderzoek Langenhorst en de hoogte van de straf. Met name de vrijspraak voor de moord op Zeki Yumusak in de zaak Langenhorst verklaart het grote verschil tussen de eis en de opgelegde straf.

Guyno O. (die al is veroordeeld tot een celstraf van 26 jaar voor de vergismoord op Hakim Changachi) werd geheel vrijgesproken voor de liquidatie van Justin Jap Tjong. Volgens de rechtbank ontbrak bij hem de wetenschap dat de liquidatie zou gaan plaatsvinden, ook al was hij op dat moment ter plekke. Het OM ziet dat duidelijk anders.

Daarnaast gaat het OM in hoger beroep in de zaken van Ryan K., Marcano M., Clide van M., Orhan P., Patrick S., Roël T. en Ferhan Y. Ook deze hoger beroepen richten zich tegen  (gedeeltelijke) vrijspraken en de opgelegde straffen.

Tegen het vonnis voor de kroongetuige gaat het OM eveneens in beroep, ook al heeft de rechtbank in haar vonnis de eis van het OM gevolgd. Dit is een procedurele kwestie. De wet schrijft voor dat ook het hof zich een oordeel dient te vormen over de betrouwbaarheid van de kroongetuige en zijn verklaringen. Om dit te garanderen gaat het OM in hoger beroep. Een aantal verdachten die levenslang opgelegd hebben gekregen, waaronder leider Delano G. alias Keylow, zijn zelf in hoger beroep gegaan.

In totaal stonden negentien verdachten voor de rechter in Eris-proces. Het gaat om een van de grootste liquidatieonderzoeken in Nederland. De verdachten vormden volgens het OM een criminele organisatie die gericht was op het liquideren van personen voor geld. Uit het dossier komt volgens de officier een beeld naar voren van een criminele organisatie die niet eerder is gezien in Nederland. Het verdienmodel was mensen doden. ‘Met een simpel chatberichtje op een PGP-telefoon werd beslist over leven en dood. En anderen waren bereid deze moordopdrachten uit te voeren. Door de aanhouding van de verdachten is de liquidatie-organisatie een halt toegeroepen.’