Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Justitie reageert op artikel Telegraaf inzake dodelijke steekpartij Leiden

Naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf op woensdag 26 juli over een dodelijke steekpartij in Leiden op vrijdag 14 juli, wil het Openbaar Ministerie (OM) graag een reactie geven om enkele onjuistheden recht te zetten.

Op vrijdag 14 juli 2023 is een grootschalig opsporingsteam gestart naar aanleiding van het dodelijke steekincident in Leiden. Dit rechercheteam, dat onder gezag van de officier van justitie werkt, is belast met het onderzoek naar het steekincident en de betrokkenen daarbij. Zo’n onderzoek is grondig en houdt rekening met meerdere scenario’s over de toedracht van het incident en mogelijke betrokkenheid van meerdere personen.

Op dezelfde dag is een 39-jarige man aangehouden. De politie heeft de aanhouding bekendgemaakt en vermeld dat de betrokkenheid van de verdachte werd onderzocht en dat het onderzoek nog in volle gang was. Op dat moment waren er meerdere sterke aanwijzingen dat hij mogelijk de dader zou kunnen zijn. Gedurende het weekend is dit verder onderzocht, terwijl het opsporingsteam ook actief andere scenario’s en betrokkenen bleef onderzoeken. Dit is een standaardprocedure in dit soort onderzoeken en staat los van de bewering dat “de verkeerde” verdachte was opgepakt, zoals in sommige media werd gemeld.

Vanwege het lopende onderzoek is de eerste verdachte niet direct voorgeleid, maar is zijn aanhouding op maandag getoetst door de rechter-commissaris. De rechter-commissaris controleert of de aanhouding en inverzekeringstelling rechtmatig zijn, en in dit geval was dat het geval. Toen later bleek, onder meer door forensisch onderzoek en het verifiëren van zijn alibi, dat hij niet de verdachte van de steekpartij was, is hij op woensdag 19 juli vrijgelaten.

Tegelijkertijd was in het onderzoek een tweede verdachte in beeld, waarvan de identiteit nog onbekend was. Op maandag 17 juli werd hij herkend op straat en aangehouden. Deze 38-jarige man is op vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zijn voorarrest met 14 dagen heeft verlengd.

Het OM wil benadrukken dat er, anders dan in sommige media wordt beweerd, geen strafblad bekend is van de 38-jarige verdachte. Het onderzoek naar de dodelijke steekpartij gaat onverminderd door, en het OM zal blijven streven naar een grondig en rechtvaardig proces.