Kopstuk crimineel netwerk woonwagenkamp Oss op de vlucht gepakt door hack Encrochat

Een kopstuk van een crimineel familienetwerk op een woonwagenkamp in Oss, is aangehouden via onderschepte Encrochat PGP-berichten.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De 40-jarige Toon R. werd enige tijd gezocht in verband met mogelijke betrokkenheid bij een crimineel netwerk. R. werd uiteindelijk op 18 mei getraceerd en aangehouden door de politie. Nu blijkt dat de aanhouding op een vakantiepark in Ede werd gedaan naar aanleiding van onderschepte Encrochat berichten.

Toon R. is een neef van Martien R., die gezien wordt als hoofdverdachte van een criminele familie uit Oss. De verdachten rond R. zouden zich hebben beziggehouden met grootschalige drugs- en wapenhandel. Bij een grote actie op het woonwagenkamp waar Martien R. (Godfather van Oss) woonde troffen agenten grote partijen drugs en zware vuurwapens aan.

De politie liet donderdag op een persconferentie weten dat het bedrijf Encrochat was gehackt. Agenten konden live meelezen terwijl criminelen berichten naar elkaar verstuurden. Vanaf 1 april keek de politie live mee. Er zouden meerdere liquidaties en zware misdrijven zijn voorkomen door de afluisteroperatie. In totaal zijn er meer dan 20 miljoen berichten onderschept. Door de actie zijn ook martelkamers van de onderwereld ontdekt. Een groep had speciaal geprepareerde containers in Wouwse Plantage. Politie en justitie verwachten dat er door de hack nog veel aanhoudingen en strafzaken zullen volgen.