ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Meest gezochte crimineel van Nederland Ridouan T. beschermd door geheime dienst Iran’

De geheime dienst in Iran zou de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., bescherming bieden.

Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen binnen het onderzoek. De Nederlandse justitie zou onderhandelen met Dubai inzake het uitleveren van T. naar ons land. Enkele keren zou hij volgens de bronnen zelfs bijna zijn aangehouden. De gezochte Ridouan T. zou regelmatig per snelle jacht tussen havens in Iran en Dubai reizen en daarbij bescherming krijgen van de Iraanse geheime dienst.

De geheime dienst zou in Nederland ook opdracht hebben gegeven voor twee liquidaties. Eén van die moorden was op de 56-jarige man Ali Motamed. Hij werd op 15 december 2015 doodgeschoten voor zijn woning in Almere. In eerste instantie was niet duidelijk waarom de man was geliquideerd aangezien hij geen criminele contacten had. Later bleek dat de Eneco-monteur in werkelijkheid de door Iran gezochte Mohammad Reza Kolahi Samadi was. Hij werd gezocht voor een bomaanslag in de jaren ’80 waarbij veel doden vielen.

Het bewijs voor betrokkenheid van verschillende personen kwam uiteindelijk uit onderschepte Ennetcom PGP-berichten. Daarin werd door de schutters gesproken over de moord. Waarom de man dood moest en wie uiteindelijk opdracht heeft gegeven is niet bekend. Het onderzoeksteam houdt rekening met een link met de geheime dienst van Iran. In verband met de liquidatie zijn inmiddels hoge celstraffen opgelegd. De uitvoerders hebben 25 jaar opgelegd gekregen en de vermeende tussenpersoon heeft van de rechtbank levenslang gekregen.

Verder wordt Ridouan T. en zijn vermeende organisatie verantwoordelijk gehouden voor een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok. Het meeste bewijs in het Marengo-proces dat draait om de reeks liquidaties komt uit PGP-berichten en verklaringen van Nabil B., de kroongetuige. Zijn onschuldige broer en advocaat zijn inmiddels ook geliquideerd.

Wie er achter die moorden zit is niet bekend. De man die de broer van B. heeft doodgeschoten is inmiddels veroordeeld maar heeft van niemand namen genoemd. De moord op advocaat Derk Wiersum (44) is nog vol in onderzoek. Er is een verdachte opgepakt maar verdere details zijn niet bekendgemaakt.