ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Neef nummer twee Ridouan Taghi in beeld in onderzoek liquidatie kroongetuige advocaat Derk Wiersum

Een neef van Ridouan Taghi is in beeld gekomen in het onderzoek naar de liquidatie van advocaat Derk Wiersum.

Het gaat om de 27-jarige Jaouad F. uit Nieuwegein die in oktober in Marokko werd aangehouden. De autoriteiten daar verdenken hem van betrokkenheid bij de liquidatie in café La Creme in Marrakech. De schutters liquideerden de verkeerde persoon en schoten de onschuldige zoon van een Marokkaanse rechter dood. De twee hebben inmiddels de doodstraf opgelegd gekregen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) communiceerde F. veelvuldig met Anouar T., een andere neef van Ridouan Taghi, en een aantal andere personen over voorbereidingen inzake de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat bleek vandaag tijdens een tussentijdse zitting in de zaak tegen T. en een aantal medeverdachten. De uitvoerders van de liquidatie zijn inmiddels al veroordeeld tot gevangenisstraffen van 30 jaar. Het onderzoek naar de precieze rol van de in Marokko opgepakte neef van Taghi is in volle gang. Of hij ook wordt vervolgd inzake de moord op Wiersum is nog niet bekend.

Het Marengo-proces draait rond Ridouan Taghi die verdacht wordt van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.