Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Rechtszaak tegen verdachten liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries mogelijk opnieuw

De rechtszaak tegen de twee mannen die verdacht worden van het liquideren van misdaadjournalist Peter R. de Vries, moet mogelijk opnieuw.

Eerder werd de zaak uitgesteld en vandaag was er een zitting. Daar bleek dat de gehele rechtszaak mogelijk opnieuw gedaan moet worden. Eén van de rechters is namelijk verhuisd naar het buitenland. Het was gepland voor na de zomer en dan zou de zaak rond De Vries afgerond zijn. Vanwege het uitstel loopt het nu uit en is er ook een vervangende rechter aangesteld. Maar volgens de rechtbank moet volgens de wet de zaak dan helemaal opnieuw behandeld worden, tenzij het OM en de verdediging dit niet nodig vinden.

Op 11 juli bepaalde de rechtbank dat de geplande uitspraak op 14 juli niet door kon gaan, nadat er na de inhoudelijke behandeling van de strafzaak nog stukken aan het dossier moesten worden toegevoegd. Er was een nieuwe getuige 5089 die verklaringen had afgelegd. Dit is de reden waarom er nu weer een pro-formazitting plaatsvindt.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen.

Tegen de twee vermeende uitvoerders, Delano G. en Kamil E. zijn levenslange gevangenisstraffen geëist voor het liquideren van de misdaadjournalist. Ook Taghi hoorde in het Marengo-proces levenslang tegen zich eisen, samen met vier medeverdachten. Hij is nog niet officieel aangeklaagd voor de moord op De Vries.