ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Topcrimineel Ridouan T. ‘gaf meeste opdrachten liquidaties’ moordcommando Caloh Wagoh

Topcrimineel Ridouan T. wordt gelinkt aan meerdere liquidaties en pogingen daartoe die uitgevoerd werden door moordcommando’s van motorclub Caloh Wagoh.

Volgens justitie zou de moord op Justin Jap Tjong op 31 januari 2017 in Amsterdam de eerste liquidatie zijn die motorclub Caloh Wagoh uitvoerde. Jap Tjong was mogelijk betrokken bij een vergismoord (Hakim Changachi) eerder die maand en werd vermoedelijk gekozen als degene die moest bloeden voor die fout. Op 31 januari 2017 werd hij doodgeschoten. Met het aannemen en laten uitvoeren van deze moordopdracht zou de voorman van Caloh Wagoh zijn waarde hebben bewezen, aldus de kroongetuige. Zijn liquidatienetwerk heeft volgens het OM vervolgens in een korte periode meerdere opdrachten aangenomen en/of uitgevoerd.

Tijdens de rechtszaak bleek vandaag dat de meeste opdrachten voor liquidaties volgens justitie afkomstig waren van Ridouan T., hoofdverdachte in het onderzoek Marengo. De door T. gehanteerde (bij)namen en de aan hem toegedichte schrijfstijl, komen terug in de chats die zijn gevonden in het talrijke beslag in Eris. Ze geven een bijzondere inkijk hoe op zeer professionele wijze de dood op bestelling op afstand kan plaatsvinden, en ook plaatsvond. Het was murder on demand, aldus de officier van justitie.

Het proces Eris gaat inmiddels over elf opdrachten tot liquidaties, waarvan er vijf zijn voltooid. Ridouan T. staat momenteel terecht in het grote Marengo-proces inzake betrokkenheid bij liquidaties tot in januari 2017. De moord eind januari 2017 in Amsterdam markeert volgens het Openbaar Ministerie duidelijk het begin van een nieuwe periode. Een nieuwe periode, met andere feiten en andere verdachten.

Het Openbaar Ministerie ziet geen reden om processen Marengo en Eris te laten ‘versmelten’ omdat het om duidelijk te onderscheiden zaken gaat, aldus een woordvoerder van het OM. Op dit moment is nog niet besloten om T. te vervolgen in Eris. Zijn rol en positie zullen later worden geduid. Op dit moment ligt de focus in Eris op de verdachten die reeds worden vervolgd zoals onder meer Delano ‘Keylow’ R. en Greg R. de kopstukken van Caloh Wagoh. Door een enorme blunder van R. met foto’s van gesprekken waarin gesproken werd over moorden, heeft justitie nu een goudmijn aan belastende berichten in handen.

Ridouan T. was geruime tijd de meest gezochte crimineel van Nederland tot hij recent werd getraceerd en aangehouden in Dubai. Klik hier voor een reconstructie. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd enige tijd daarna gepakt in de Colombiaanse stad Medellin. Daar zou hij tegen de lamp zijn gelopen door zijn voorliefde voor halal-maaltijden en bezoekjes aan de moskee.