© crime-nieuws.nl

Tot 14 jaar voor doodschieten Colombiaan in Bergen aan Zee na roof Rolex en 150.000 euro bij drugsdeal

De rechtbank heeft tot 14 jaar opgelegd voor een dodelijke poging ontvoering van een Colombiaan in Bergen aan Zee na een mislukte drugsdeal.

In Bergen aan Zee heeft op 16 februari 2021 een schokkende gebeurtenis plaatsgevonden die voor veel onrust heeft gezorgd. Een groep mannen probeerde een Colombiaanse man te ontvoeren als vergelding voor een mislukte en drugsdeal. Hierbij werd er geschoten en raakte het slachtoffer ernstig gewond. Helaas is de man later die dag overleden aan zijn verwondingen.

De rechtbank Noord-Holland heeft nu uitspraak gedaan in deze zaak en heeft zes mannen veroordeeld voor hun aandeel in de poging tot ontvoering en de dood van het slachtoffer. Zij krijgen gevangenisstraffen opgelegd van twee tot veertien jaar. Twee andere verdachten zijn vrijgesproken.

De aanleiding voor deze verschrikkelijke gebeurtenis was een mislukte drugsdeal waarbij de 36-jarige M. van een groep Colombianen suiker in plaats van cocaïne geleverd kreeg. Ook zou hij zijn vastgebonden en zou hij zijn bestolen van een bedrag van € 150.000 en een Rolex horloge. M. heeft meerdere personen gevraagd uit te kijken naar de Colombianen. Er is vervolgens contact geweest en een afspraak gemaakt voor een nieuwe drugsdeal. Het werkelijke plan was echter om een Colombiaan te ontvoeren en zwaar te mishandelen.

Het slachtoffer heeft zich verzet toen de mannen hem probeerden te ontvoeren en er is hierbij geschoten. De man is drie keer geraakt en overleed later die dag aan zijn verwondingen. Het is een verschrikkelijke gebeurtenis die veel impact heeft gehad op de nabestaanden en omwonenden.

Dit soort geweldsdelicten in de georganiseerde drugshandel vinden steeds vaker in de openbare ruimte plaats en zorgen voor gevoelens van onveiligheid bij burgers. De manier waarop er in berichten na de schietpartij over het incident en het slachtoffer werd gesproken, getuigt bovendien van een grote mate van gewetenloosheid bij de daders. De uitspraak van de rechtbank geeft hopelijk een signaal af dat deze vorm van geweld niet getolereerd wordt en dat er zware straffen volgen voor de daders. Het OM had tot 20 jaar gevangenisstraf geëist. Het is niet bekend of justitie in beroep gaat.