© crime-nieuws.nl

Tot 7 jaar gevangenisstraf geëist voor één van grootste drugslabs ooit ontdekt in Drenthe

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 7 jaar gevangenisstraf geëist voor één van de grootste drugslabs ooit ontdekt in Drenthe.

Het in werking zijnde drugslab werd op 12 september 2021 tussen Dalen en Holsloot aangetroffen bij een doorzoeking. In het lab werd ruim 780 liter amfetamineolie gevonden. Volgens omrekentabellen die het OM hanteert kan met 1 liter 2,4 kilogram amfetaminepasta worden gemaakt. ‘Voor de snelle rekenaar levert deze productielocatie per productieronde ruim 1500 kilogram amfetaminepasta op. Mijns inziens blijkt hieruit de grootte en professionaliteit van het drugslab’, aldus de officier van justitie, die verder concludeert dat het drugslab zo groot was dat, ‘het veel groter is dan omschreven in de hoogste categorie van de richtlijnen voor strafoplegging van het Openbaar Ministerie.’

De politie kwam het pand op het spoor na een melding dat er gesleept werd met vaten en er verdachte zaken plaatsvonden op het perceel. Agenten roken bij aankomst direct een kenmerkende chemische lucht. Eenmaal binnen bleek er een drugslab aanwezig te zijn. Meerdere personen proberen bij het zien van de politie te vluchten. Eén van verdachte kan direct worden aangehouden en twee anderen zijn dezelfde avond op de A28 ter hoogte van Zwolle van de weg geplukt.

Op het perceel tussen Dalen en Holsloot worden uiteindelijk meerdere stoffen en goederen gevonden die gebruikt werden op om op industriële schaal drugs te produceren. Aangetroffen is onder meer amfetamineolie, vier nog warme grote reactieketels en honderden liters met een vloeistof dat amfetamine bevat. Ook is zo’n 10.000 liter aan drugsafval gevonden, deels gestort op onbeschermde plekken. Denk daarbij aan lege gasflessen en diverse (gevaarlijke) zuren die overblijven na het vervaardigen van de drugs. Dat levert schade op voor de bodem, de lucht en de natuur, waardoor er ook sprake is van een overtreding van de Wet milieubeheer.

Volgens de officier van justitie hebben de verdachten, al dan niet met elkaar, bewust en nauw samengewerkt om dit lab te kunnen exploiteren. Dit blijkt vooral uit het bezit en gebruik van diverse (crypto)telefoons en gevonden beschrijvingen voor het vervaardigen van verdovende middelen. Ook zijn chemicaliën bij een verdachte thuis aangetroffen en is DNA van twee verdachten op in beslag genomen gasmakers gevonden.

Tegen de verdachten zijn gevangenisstraffen tot zeven jaar geëist. Een 38-jarige man uit Zwijndrecht hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. De twee overige verdachten, een 33-jarige man uit Den Haag en een 32-jarige man uit Zwijndrecht, moeten vier jaar de cel in als het aan de officier van justitie ligt. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.