Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verdachten liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries verschijnen maandag voor de rechter

De verdachten van de liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries verschijnen maandag voor de rechter.

De 35-jarige Poolse Kamil E. en de 21-jarige Delano G. verschijnen aanstaande maandag voor de raadkamer van de rechtbank Amsterdam. De aanklacht van poging tot moord is door het Openbaar Ministerie gewijzigd naar moord. Dit vanwege het feit dat De Vries donderdag bezweken is aan zijn verwondingen, aldus een woordvoerder.

De opgepakte verdachten zitten momenteel in alle beperkingen vast. Dat houdt in dat ze alleen contact mogen hebben met een advocaat. De Poolse verdachte zou de vluchtauto hebben bestuurd en de 21-jarige Delano G. wordt gezien als vermoedelijke schutter. G. is de neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’ en zou naar verluidt 150.000 euro krijgen voor de liquidatie op de misdaadjournalist.

Het onderzoek naar de liquidatie op de bekendste en beste misdaadjournalist die Nederland ooit gekend heeft, is in volle gang. Er wordt veel gespeculeerd over mogelijke opdrachtgevers maar het OM heeft nog niemand officieel aangeklaagd of, voor zover bekend, in beeld. De Vries stond sinds enige tijd kroongetuige Nabil B. bij in het grote Marengo-proces rond Ridouan Taghi en een reeks liquidaties en pogingen daartoe. De onschuldige broer Reduan B. en advocaat Derk Wiersum van de kroongetuige werden eerder al geliquideerd.

Of de moord op De Vries hieraan gelinkt kan worden valt nog te bezien. Ook voor de liquidaties op de broer en advocaat zijn nog geen opdrachtgevers officieel aangeklaagd en/of in beeld. In de zaak van de broer is de schutter veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf. Twee mannen die verdacht worden van de liquidatie op advocaat Wiersum hoorden recent levenslange gevangenisstraffen tegen zich eisen.