Nieuwe compositietekening Bolle Jos. © OM

VIDEO: Beloning gouden tip ‘Bolle Jos’ op Nationale Opsporingslijst naar recordbedrag van 200.000 euro

De beloning voor de gouden tip in de zaak rond ‘Bolle’ Jos Leijdekkers is verhoogd naar 200.000 euro.

Dat is bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De verdachte wordt al enige tijd gezocht door de politie en justitie in verband met onder meer een grootschalige handel in blok cocaïne. De beloning stond eerder op 75.000 euro en dat is nu verhoogd naar een recordbedrag van 200.000.

De 31-jarige Joseph Johannes Leijdekkers wordt internationaal gezocht door justitie in verband met grootschalige drugssmokkel en handel in cocaïne en witwassen. Uit onderzoek blijkt dat de verdachte betrokken zou zijn bij de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne en het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud. Ook kwam hij in beeld in de zaak rond de verdwijning van de Amsterdamse Naima Jillal. Er zijn foto’s opgedoken waarin ze gemarteld te zien zou zijn en de recherche denkt dat de vrouw inmiddels is overleden. Veel bewijs tegen Bolle Jos komt uit onderschepte Sky ECC pgp-berichten.

Het Openbaar Ministerie heeft op 3 mei 2022 de 31-jarige Jos (Joseph Johannes) Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst (NOL) en de ‘EU Most Wanted List’ geplaatst en diezelfde dag werden er twee oude foto’s van Leijdekkers in Opsporing Verzocht getoond. Het vermoeden is dat hij zich mogelijk in Turkije of omgeving zou bevinden. De politie deed recent nog doorzoekingen bij familieleden van Bolle Jos.