Vrouw die zichzelf stalkte zelf vervolgd na ontmaskering en onderzoek tv-programma

Een vrouw die vals claimde te zijn gestalkt wordt nu zelf vervolgd voor identiteitsfraude en valse aangiftes.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland heeft besloten om een vrouw te vervolgen die beweerde het slachtoffer te zijn van stalking door een man. Echter, uit onderzoek blijkt nu dat zij zelf verantwoordelijk was voor de intimiderende, bedreigende en racistische berichten die zij ontving. Het bleek dat zij deze berichten zelf op haar telefoon typte, maar deed alsof ze afkomstig waren van de telefoon van de man.

De politie en het OM hadden aanvankelijk geloofd in haar verhaal, wat resulteerde in de veroordeling van een 55-jarige man in 2019. Hij kreeg een gevangenisstraf van een jaar opgelegd en moest een schadevergoeding betalen. De man heeft echter altijd ontkend dat hij zich schuldig maakte aan stalking.

Officier van justitie Menno Hoekstra heeft in een interview met RTL Boulevard bevestigd dat de 33-jarige Sanne S. nu wordt vervolgd voor identiteitsfraude en het doen van valse aangiftes. Het was in 2021 tijdens het programma “Zeeman Confronteert: Stalkers” van RTL dat de waarheid aan het licht kwam. De programmamakers ontdekten dat de vrouw gebruik had gemaakt van spoofing, een methode waarmee je kunt doen alsof je iemand anders belt of berichten stuurt, terwijl je in werkelijkheid je eigen telefoon gebruikt. Geconfronteerd met het bewijs van de programmamakers bekende de vrouw uiteindelijk en toonde zij spijt.

Het vermeende slachtoffer, een patiënt in een psychiatrische inrichting waar S. stage liep, heeft inmiddels zijn gevangenisstraf uitgezeten. Officier van justitie Hoekstra heeft aangegeven dat “het sterk lijkt dat de veroordeling van de man onterecht is geweest” en dat hij bij de Hoge Raad om herziening van zijn zaak kan vragen.

Het vermeende slachtoffer heeft tegenover RTL Boulevard verklaard dat het feit dat de vrouw nu wordt vervolgd een enorme opluchting voor hem is. Hij ziet het als een eerste stap naar gerechtigheid. Zijn advocaat is momenteel bezig met het indienen van een verzoek tot herziening van de zaak. De vrouw zal naar verluidt psychiatrische hulp krijgen.

Deze zaak werpt een schokkend licht op de gevolgen van valse beschuldigingen en toont aan dat zorgvuldig onderzoek van groot belang is om ervoor te zorgen dat de juiste personen verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. Het is van cruciaal belang dat het rechtssysteem eerlijk en rechtvaardig blijft, zodat slachtoffers daadwerkelijk gerechtigheid kunnen krijgen en onschuldige personen niet onterecht worden veroordeeld.