De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Zwaarbewapende marechaussees bij proces rond Mocro Maffia liquidaties na moord advocaat

Het Marengo-proces rond een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe is vandaag voortgezet onder zware beveiliging.

De rechtszaak wordt gehouden in de zittingszaal bij Schiphol waar nu een noodverordering geldt voor het gebied. Na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum (44) in Amsterdam is er besloten om pers en publiek te weren bij de strafzaak. Hoe lang dat gaat duren is niet bekendgemaakt.

Volgens de NOS worden tientallen personen rondom het Marengo-proces beveiligd sinds de liquidatie van de advocaat van de kroongetuige. Het zou gaan om twintig tot dertig personen, voornamelijk rechters en officieren van justitie.

De 44-jarige Derk Wiersum werd vorige week woensdag in Amsterdam Buitenveldert doodgeschoten op straat. Het slachtoffer overleed vrijwel ter plekke. De schutter, een man van tussen de 20 en 25 jaar oud, met een zwarte hoodie aan is na de schietpartij gevlucht.

De advocaat stond sinds enige tijd de Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. bij in zijn zaak. Of de moord hiermee te maken heeft is niet bekend. De onschuldige broer van B. werd kort na de bekendmaking van zijn deal met justitie geliquideerd in zijn bedrijf. De schutter is inmiddels veroordeeld maar heeft van niemand namen genoemd. Dus over de vermeende opdrachtgevers kan alleen maar gespeculeerd worden.

Justitie en politie vermoeden dat de internationaal gezochte Ridouan T. en Saïd R. opdracht hebben gegeven voor de reeks liquidaties en pogingen daartoe in het Marengo-proces. Er zijn beloningen uitgeloofd maar de hoofdverdachten zijn nog spoorloos.