ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Advocaten speelden geheime informatie door aan organisatie rond Ridouan Taghi’

Een aantal advocaten zouden volgens onderschepte PGP-berichten geheime informatie hebben doorgespeeld aan de organisatie rond Ridouan Taghi.

Dat melden zowel Het Parool als De Telegraaf op basis van een proces-verbaal. Daaruit zou blijken dat de Dienst Landelijke Recherche de verdenkingen baseert op PGP-berichten die verstuurd zouden zijn door verdachten in het proces rond onder meer Taghi. Verschillende advocaten van meerder kantoren zouden informatie uit dossiers doorspelen terwijl cliënten nog in volledige beperkingen zaten. Dat betekent dat verdachten alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Justitie legt de beperkingen op om ervoor te zorgen dat het onderzoek door kan gaan en niet wordt tegengewerkt. Volgens het proces-verbaal zouden advocaten desondanks informatie hebben verstrekt aan personen die niet hun cliënten waren. Het doorspelen van informatie zou hebben plaatsgevonden ten tijde van het onderzoek 26Koper. De zaak draaide om een criminele organisatie die moorden op bestelling zou uitvoeren volgens justitie en in verban werd gebracht met Ridouan Taghi.

Ridouan Taghi wordt verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.