ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Justitie: ‘Zware verwijten’ advocaten in Marengo liquidatieproces Ridouan Taghi zijn onterecht

Justitie heeft tijdens de rechtszaak rond liquidaties en Ridouan Taghi, de ‘zware verwijten’ van de verdediging als onterecht bestempeld.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt zich volledig aan de regels te hebben gehouden toen besloten werd om advocaten naar Dubai te volgens. Er was daarvoor informatie binnengekomen dat de advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef mogelijk een ontmoeting zouden hebben met Ridouan Taghi, die op dat moment internationaal gezocht werd. De twee werden gevolgd en de informatie bleek achteraf niet te kloppen.

‘Wij hebben opsporingsbevoegdheden en die mogen wij inzetten’, aldus de officier van justitie. ‘Ook tegen geheimhouders. Zij zijn niet immuun als het doel gerechtvaardigd is. Taghi was op dat moment de meeste gezochte crimineel.’ Volgens het OM hebben ze zich aan alle regels gehouden en is niemand in het grote Marengo-proces benadeeld door deze werkwijze.

Zo is bijvoorbeeld het verschoningsrecht volgens de officier niet geschonden omdat er alleen sprake was van observaties. Het contact dat de advocaten hadden met elkaar en anderen is niet afgeluisterd of opgenomen. ‘Maar omdat we niks te verbergen hebben, zijn we bereid de dossiers over de bijzondere opsporingsmethoden te delen met de rechter-commissaris, zodat die kan bepalen welke advocaten ze mogen inzien’, aldus de officier van justitie.

Ridouan Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.