ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Marengo-liquidatieproces vermeend Mocro Maffia kopstuk Ridouan Taghi uitgesteld door corona

Het grote Marengo-liquidatieproces rond Ridouan Taghi is uitgesteld vanwege het coronavirus.

De start van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak Marengo op 15 februari gaat niet door. Door de huidige ontwikkelingen in de coronapandemie, waaronder de opkomst van de Britse variant van het virus, ziet de rechtbank zich genoodzaakt de start van het proces uit te stellen naar een later moment, aldus een woordvoerder. De start van de inhoudelijke behandeling van het omvangrijke proces vraagt de inzet en betrokkenheid van een zeer groot aantal personen, waaronder de rechtbank, officieren van justitie, de verdachten en hun raadslieden, beveiligingspersoneel en pers.

Al deze betrokkenen moeten in staat worden gesteld om op een veilige en verantwoorde manier hun werk te kunnen doen, in en rond de extra beveiligde rechtbank De Bunker. Tegelijkertijd moet ook de kwaliteit van het strafproces worden gegarandeerd. De rechtbank komt tot de conclusie dat op dit moment niet aan al deze eisen kan worden voldaan en dat het laten doorgaan van de start van de inhoudelijke behandeling op 15 februari daarom niet verantwoord is.

Naast de zitting op 15 februari gaan ook de zittingsdagen op 19 en 23 februari niet door. De reeds geplande zittingsdagen voor maart en de maanden daarna blijven wel gewoon op de agenda staan. De komende weken volgt de rechtbank de ontwikkelingen en gaat zij na of een eventuele start van de inhoudelijke behandeling in maart mogelijk is, en onder welke omstandigheden. Daarbij zal de rechtbank alle belangen betrekken om tot een afgewogen beslissing te komen.

Ridouan Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.